3D-tulostus on kannattava valmistusmenetelmä eurojen ja ympäristön näkökulmasta silloin kun valmistetaan uutta tuotetta ensimmäistä kertaa tai kun valmistetaan syntyneeseen tarpeeseen esimerkiksi varaosia paikallisesti. Alan suuri tulevaisuuden mahdollisuus on osissa, jotka on suunniteltu valmistettavaksi 3D-tulostamalla ja jotka ovat muille valmistusmenetelmille mahdottomia valmistaa.
Kuva 1. Tuotteen elinkaari ajan ja kappalemäärän funktiona. 3D-tulostus on kannattavinta tuotteen elinkaaren alussa ja lopussa.
Kun kappaleita valmistetaan 3D-tulostamalla, pyritään materiaa kuluttamaan vain sen verran kuin tarvitaan. Ympäristöystävällisyyttä on mahdollista korostaa käyttämällä kiertotalouden periaatteilla valmistettuja materiaaleja. Tarkastellaanpa asiaa lasieni läpi.
Kun alan muodostaman materiaalimarkkinan arvo ylitti ensimmäisen kerran yli miljardin euron, alkoi homma kiinnostamaan myös perinteisiä raaka-ainevalmistajia. Mukaan kelkkaan hyppäsi markkinoiden suurimpia pelureita. Perusmassan valmistamisessa meidän suomalaisten ei kannata lähteä kisaamaan isompien kanssa, mutta meillä on sanamme sanottavana esimerkiksi biopohjaisten materiaalien ja kiertotalousprosessien kehityksessä. Suomi on tuotekehitysmaa ja meillä on arvokkaampi luonto kuin yleisesti välttämättä ymmärretään.
Kiertotaloudesta saa ja on suotavaa tehdä liiketoimintaa. Kiertotalous ei ole enää pelkästään sananhelinää tai korporaatioiden naiivia kansikuvan kiillotusta. Seuraavaksi tiivistän referensseistäni löytyvät kolme erilaista näkökulmaa erinomaisesta suomalaisesta pioneerityöstä raaka-ainevalmistuksessa ja erityisesti 3D-tulostettavan aineen muodossa.
BrightBio®
Julkaisimme keväällä tiedotteen oululaisen Brightplus Oy:n kanssa yhteistyössä kehitettävistä 3D-tulostusmateriaalista.
KUVA 2. BrightBio® -materiaaleja tuotettuna pursotintekniikan laitteilla valmistettavaksi.
Brightplus kehittää ja valmistaa materiaaleja, joissa teollisuuden hyödyntämättömiä sivuvirtoja on sidottu biopohjaiseen materiaaliin käyttämällä yhtiön kehittämää vihreään kemiaan perustuvaa BrightBio -teknologiaa. Nämä materiaalit vähentävät kiertotalousvajetta ja ovat biohajoavia, eivätkä jätä ympäristöön haitallista mikromuovia.
Tutustu Suvin laatimaan artikkeliin, jossa tarkemmin mitä on BrightBio® Ash -materiaali, jonka valmistuksessa on käytetty biotuhkaa. Materiaalia on saatavilla granulamuodossa sekä sitä on valmistettu filamentiksi. Meillä on ensimmäinen erä valmistettua filamenttia nyt saatavilla ja sitä on mahdollista saada maksutta testiin. Asiakkaamme käyttävät materiaalin valmistamiseksi esimerkiksi Ultimaker 2+ Connect laitteistoa. (Huom. heinäkuun kampanjana Air Manager kaupan päälle. Edun arvo 350 €)
Fortum Circo®
Fortum Circo on kierrätysmuovia, joka on valmistettu kotitalouksien muovipakkausjätteestä. Fortumin mukaan 1 kg kierrätysmuovia säästää 1,5 kg hiilidioksidia verrattuna neitseelliseen muoviin. Materiaalit lajitellaan ja jalostetaan Fortumin omassa muovijalostamossa Riihimäellä monikäyttöiseksi raaka-aineeksi. Materiaalia on saatavilla tällä hetkellä HDPE-, LDPE-, ja PP-granulaatteina. Lue lisää materiaalista.
Pääsimme ensimmäisenä koronakeväänä toteuttamaan yhdessä TBWA:n Innovation Lab -tiimin kanssa Vipu -projektin, jossa käytimme materiaalina 3D-tulostettavaa Circo PP:tä. Projekti sai huiman näkyvyyden. Lue lisää projektin ympärille rakentamastani artikkelista.
KUVA 3. Fiskarsin ruiskuvalulla valmistama lopputuote Circo-materiaalista. (lähde Fiskarsin verkkosivut)
UPM Formi 3D
Julkaisimme yhdessä UPM Biocompositesin kanssa 2018 Nordic3DExpossa UPM Formi 3D -materiaalin. Lue alkuperäinen julkaisu.
UPM Formi 3D -materiaalissa uusiutuvia puupohjaisia sellukuituja on sidottu esimerkiksi biopohjaiseen PLA-materiaaliin. Materiaali on 100 %:sti kierrätettävissä. Sellukuitujen ansiosta materiaalilla on luonnolliselta tuntuva mattapinta. Raaka-aine materiaalista saa valmistettua sekä vaaleita että tummia mattapintaisia sävyjä.
KUVA 4. UPM Formi 3D -materiaalista valmistettuja tuotteita. Materiaali soveltuu suuren skaalan tulostuksiin suoraan granulaatista tai pienempiin osiin tulostukset valmistetusta filamentista (lähde https://www.upmformi.com/)
Maker3D ja kiertotalous
Valtaosa asiakkuuksistamme on tuotekehitysorganisaatioita. Me olemme rajapinta ja viestinviejä materiaalikehittäjien ja asiakkuuksiemme välillä. Viimekädessä tarpeen muodostaa tuotteita käyttävä loppuasiakas. Ihminen on laumaeläin edelleenkin ja se on tullut hyvin todistettua koronapandemian aikana. Ihmisten arvomaailma on nopeassa muutoksessa ja voi hyvinkin olla, että nopea lumipalloefekti saa markkinat sekaisin jonkun arvostetun julkisuuden henkilön sometempauksesta. Kaikki mitä tarvitaan on jo meillä.
PS. suosittelen tutustumaan Business Finlandin kestävään kasvuun liittyviin rahoitushakuihin, jotka käynnistyvät syksyllä 2021.
Lue viimeisin uutiskirjeemme.
Ystävällisin terveisin,
Jarkko Lohilahti
CEO, Founder – Maker3D