Skip to main content

TEOLLISUUSSUMMIT´15

By 24.10.20158 marraskuun, 2015Yleinen

Teollisuussummit´15 -tapahtuma järjestettiin 14.-15.10.2015 Oulun kaupunginteatterilla. Summit keräsi yhteen 380 teollisuuden päättäjää keskustelemaan pohjoisen alueen tulevaisuudesta ja alueen liiketoiminnan uusista mahdollisuuksista. Tilaisuus oli hyvin järjestetty ja puhujat valittu huolella. Olimme tapahtumassa näytteilleasettajina ja taas kerran 3D-tulostimet keräsivät suuren huomion.

Teollisen valmistuksen uusi aikakausi

Teollisuussummit´15 -lehtiartikkeli

Tapauskohtaisesti ajateltuna 3D-tulostus on kilpailukykyinen valmistustekniikka kustannuksiltaan aina sarjavalmistukseen saakka. Toistettavuus, kopioitavuus ja muunneltavuus tuovat etuja varsinkin pienen volyymin (niche market) -tuotteiden alueilla, jossa tuotekehitystä voidaan jatkaa jatkuvasti ja siltikin myydä tuotetta eteenpäin. Nopealla tulostuspalvelulla tuotteita voidaan tuottaa tilauksesta, eikä yrityksellä tarvitse olla varastoon sidottua varallisuutta. Lisäksi tilaamalla tuotteiden valmistuksen paikallisesta tulostuspalvelusta, edistät alueesi kehitystä sekä pienennät tuotteen logistiikkakustannuksia.

3D-tulostus (materiaalia lisäävä valmistus) oli alunperin prototyyppien tuottamiseen kehitetty valmistustekniikka. Tällä hetkellä on menossa projekteja, joissa 3D-tulostusta hyödynnetään lopputuotteiden valmistuksessa. Rapid manufacturing on tullut terminä jäädäkseen. 3D-mallinnettujen osien, kuten erilaisten komponenttien tiedonsiirto digitaalisesti reaaliajassa tekee 3D-tulostukselle pysyvää jalansijaa, etenkin kansainvälistä toimintaa harjoittavien yritysten tuotannossa.

Ilmailuteollisuudessa 3D-tulostus on otettu tosissaan. Polttoainekulujen nousu sai aikanaan Airbus -lentokonevalmistajan tutkimaan mahdollisuuttaa keventää lentokoneidensa painoa 3D-tulostuksen avulla. Nykyään yritys on aloittanut 3D-tulostettujen osien massatuotannon. 3D-tulostus ei teoriassa tunne muotorajotteita ja muotoilun monimuotoisuus ei nosta valmistuksen hintaa. Tekniikat mahdollistavat onttoja tai verkkomaisia sisärakenteita, jolloin tuotteista on mahdollista saada kevyitä. Tämä on insinöörien herkkua.

GE on saanut hyväksynnän käyttää ilmailukäytössä materiaalina 3D-tulostettua titaania. GE on onnistuneesti 3D-tulostamalla valmistanut titaanista toimivan turbiinimoottorin. Yritys on ilmoittanut valmistavansa vuosikymmenen loppuunmennessä yli 100 000 komponenttia 3D-tulostamalla.

Jokaiseen 3D-tulostamalla valmistettuun tuotteeseen on mahdollista tehdä uniikkia kustomointia, joka voi nostaa perinteisen tuotteen arvoa merkityksellisyydellään. Enää ei haluta ostaa samanlaista korua kuin kaverilla, joten valmistajien valikoiman täytyy olla suurempi. Kalevala Koru on havainnut tämän trendin ja lähtenyt pioneerinä myymään 3D-tulostettuja tuotteitaan suomalaisen Launzerin verkkokaupassa.

Koska materiaalia ei poisteta tai materiaalin muotoa ei muuteta, tekniikka mahdollistaa uudentyyppiset tuotteet ja tuotteiden ostoprosessit. 3D-tulostuksen tarjoamat mahdollisuudet muuttavat kuluttajakäyttäytymisen passiivisesta ostajasta aktiiviseksi uusien tuotteiden luojaksi.

Jarkko Lohilahti
Founder – Maker3D ja Kreativo